Aventinus Nyelvstúdió Aventinus Nyelvstúdió

Robina Iskola

Mexikói csintalan kiskutya nehezebb


Nehéz szavak

A mese elolvasása előtt olvasd el a következő szavakat!

jön jönnek előjönnek
hall hallanak meghallanak
semmi semmiképp semmiképpen
beteg betegszik megbetegszik
ország országok országokból
német Németország Németországból
magyar Magyarország Magyarországról
kérdez kérdeznénk megkérdeznénk
pottyan pottyanjon lepottyanjon
serteperte sertepertél sertepertéltek
morfondírozni

Szerző: Gál Tamás

Közzétéve: 2022-04-24 10:14:34

Skárta József: Egy mexikói csintalan kiskutya

     A kutyák más-más országokból származnak. A németjuhász Németországból, a puli Magyarországról, a Csau csau Kínából származik. Nézzük csak Ruby honnan származik? Létezik egy ország, ahol korábban a csivavák és Ruby ősei is éltek. Ez az ország Mexikó.
     Ruby nem egy szobakutya, aki csak henyél és horkol egész nap. A szemfüles csivavák figyelnek a legkisebb neszre is. A füleivel meghallanak minden apró zörejt.
     Régen a mexikói emberek még vadászatkor is használták őket, mert észrevették merre kóborolnak az állatok az erdőben. A kis ebek ugatással jeleztek a vadászoknak.
     Mexikó egy ország nagyon messze, ahol általában meleg van és süt a nap. Ruby is szereti a napsütést, hiszen ősei onnan származnak. Szeret sütkérezni az erkélyen és morfondírozni mindenféle okos dolgon. Ha nem süt a Nap, azt nem szereti. Sokszor még reszket is, ami úgy néz ki, mint amikor valaki didereg.
     Néha előjönnek álmaiban azok az idők, amikor még ősei Mexikóban a vadászok körül sertepertéltek, hogy segítsenek a vadászatban. Néha még érzi azokat az ösztönöket, amitől ő egy éber, élénk, figyelmes, vakmerő kutya. Semmiképp nem egy táskában utazó, plázákba született puhány kutya.
     Ruby 2 kg, ha rááll a mérlegre. Pont egy 2 literes kóla az, ami ugyanilyen nehéz. Okos kutya és tudja mit illik és mit nem illik csinálni. Szeret a konyhában lenni és főzéskor mindig várja, hogy valami lepottyanjon neki, amit megehet. Néha csalafinta, néha csintalan, de jó kutya.
     Mit szeret enni Ruby? Ha megkérdeznénk őt, biztosan közte lenne a marhahús, a főtt répa, a nyers csemege paprika, a mandula, a májkrém és még sok finomság.
     Van olyasmi is, amit nem ehet Ruby? Igen. Csokit egyáltalán nem ehet, mert a kutyák megbetegszenek tőle. Cukrot és jégkrémet sem ehet, mert elromlik a foga a kutyusnak és a foguk nekik nagyon fontos.
     Ő egy kis hős, aki mindig meg fogja mutatni, hogy milyen a Mexikóból származó csintalan csivava.

Szerző: Gál Tamás

Közzétéve: 2022-04-21 11:10:55

Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.